Avanza

Mer till dig, mindre till banken!

Avanza är Sveriges ledande digitala plattform för sparande och investeringar. Avanza har 1 660 000 kunder med SEK 810 mdr i sparkapital och är den största svenska aktören på Stockholmsbörsen inklusive First North mätt i såväl antal avslut som omsättning.

Besök Avanzas hemsida

Creades innehav i Avanza
Creades ägarandel 10%
Värde i Creades (andel av Creades substansvärde) 31 december 2022: 3 516 mkr (40%)
Utveckling 2021, mkr Omsättning: 3 301, EBIT: 2 437

Avanza erbjuder marknadens bredaste utbud av sparprodukter och pensionslösningar. Produktutbudet i form av aktier, fonder, beslutsstöd, pensioner och bolån tillsammans med användarvänligheten och låga avgifter har skapat en bank som kunderna faktiskt tycker om. Vi har under året sett fortsatt hög aktivitet och bolaget har slagit ett stort antal tidigare rekord. Vi är ödmjuka inför framtiden men vi känner oss samtidigt trygga med att Avanza har nått en ny och högre nivå med de senaste årens många nya kunder och stora nettoinflöde samt att många kunder fått upp intresset och förstår vikten av ett långsiktigt sparande.

Avanzas starka fokus på att genom användarvänlig digitalisering leverera marknadens bästa sparprodukter tillsammans med god kostnadskontroll och ökad skalbarhet skapar goda förutsättningar för ett fortsatt värdeskapande för både kunder och ägare.

Viktiga händelser 2021

  • Nettoinflöde om SEK 90 mdr, största inflödet någonsin, motsvarande 16 procent av sparkapitalet vid årets början. Sparkapitalet ökade med 42 procent till SEK 810 mdr
  • Antalet nya kunder var 380 000, motsvarande en ökning på 30 procent av antalet kunder vid årets början
  • Stort antal produktlanseringar som t.ex. Sparmål & Milstolpar, breddat bolåneerbjudande och nya exklusiva fonder  
  • Många fina utmärkelser som SKI:s utmärkelse Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande för tolfte året i rad och rankades som den mest attraktiva arbetsgivaren inom Finansiella tjänster och Teknologi i Universums årliga mätning bland studenter

Dokument