Kort om portföljen

Creades portfölj består av cirka 60-70 procent av noterade tillgångar och 20-30 procent av onoterade tillgångar samt cirka 10 procent övrigt inklusive likvida medel.

Namnet Creades kommer från uttrycket Creative Destruction eller kreativ förstörelse, med hänvisning till nationalekonomen Joseph Schumpeters teorier. Innebörden är att industrier och företag hela tiden revolutioneras och på längre sikt sker en hälsosam förändring av existerande strukturer som ersätts av nya. Creades ska skapa värde genom att kreativt ompröva, utmana, omstrukturera och utveckla.

Creades största innehav Avanza är ett bra exempel på ett företag som deltar i en branschrevolution. Avanza förändrar och demokratiserar aktiehandel och pensionssparande från grunden. Bolagets kombination av trygghet, användarvänlighet, komplett utbud och marknadens lägsta avgifter har skapat något så ovanligt som en bank som kunderna tycker om. Tack vare ny teknik i kombination med ett outtröttligt arbete för att göra sparande både roligt och lönsamt har Avanza med sina snart 2 miljoner kunder idag blivit den i särklass största svenska aktören på Stockholmsbörsen.

Sporrade av arbetet med Avanza har vi sökt nya bolag med inriktning mot just creative destruction. Apotea, Inet, Instabox, Pricerunner och Tink för att nämna några. Den gemensamma nämnaren har varit internet med alla dess möjligheter till just creative destruction.

Intressant är att det nästan 30 år efter internets genombrott, fortfarande finns så mycket möjligheter att skapa förbättrat kundvärde.