Apotea

Sveriges första fullskaliga apotek som inte har någon fysisk butik utan bara finns på nätet.

Apotea.se är Sveriges ledande fullsorterade apotek som bara finns på nätet. Apotea.se har det största sortimentet, över 21 000 receptfria varor och 15 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur, och de lägsta priserna. Bolaget erbjuder snabba leveranser och rådgivning via mail, chatt och telefon.

Besök Apoteas hemsida

Creades innehav i Apotea:
Creades ägarandel 5 %
Värde i Creades (andel av Creades substansvärde) 30 september 2021: 477 mkr (4%)
Utveckling 2020, mkr Omsättning 4 212, EBIT: 216

2011 tog entreprenörerna bakom nätbokhandlaren Adlibris över Familjeapoteket vilket utgjorde grunden för Apotea som lanserades ett år senare. Sedan dess har bolaget levererat såväl lönsamhet som kraftig tillväxt och omsätter nu ca 4 miljarder kronor. Bolaget levererar ett fullt apotekssortiment – receptbelagda och receptfria produkter – från lagret i Morgongåva till hela Sverige, med leverans sju dagar i veckan, samma eller nästföljande dag.

Creades investerade i Apotea under 2017 men har följt och imponerats av Apotea och dess ledning under en längre tid. Bolaget uppfyller alla de kriterier vi letar efter i våra investeringar – En disruptiv affärsmodell med mycket starkt kundfokus under ledning av ett bevisat framgångsrikt grundarteam. 2020 var ett speciellt år men vi tror att Apotea kommer att gynnas även framgent då fler har upptäckt hur smidigt det är att köpa apoteksprodukter online samt att bolaget tillhandahåller produkter som är nödvändiga oavsett konjunktur. Vi ser fortsatt fram emot att få vara med och bidra till bolagets fortsatta utveckling.

Viktiga händelser 2020

  • Försäljningen ökade med nästan 50 procent
  • Pandemin har inneburit att en helt ny målgrupp upptäckt i e-handeln och bolaget har fått 742 000 nya kunder under året
  • Apotea erhöll många fina utmärkelser, bland annat Prisjakts Årets Butik och Pricerunners Årets e-handlare inom sin kategori samt Sveriges mest hållbara e-handel av Sustainable Brand Index