Apotea

Sveriges första fullskaliga apotek som inte har någon fysisk butik utan bara finns på nätet.

Apotea.se är Sveriges ledande fullsorterade apotek som bara finns på nätet. Apotea.se har det största sortimentet, över 27 000 receptfria varor och 18 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur, och en marknadsledande prisnivå. Bolaget erbjuder snabba leveranser och rådgivning via mail, chatt och telefon. Apotea har förutom starkt kundfokus även ett uttalat fokus på hållbarhet och har vunnit många utmärkelser för detta.

Besök Apoteas hemsida

Creades innehav i Apotea:
Creades ägarandel 5 %
Värde i Creades (andel av Creades substansvärde) 30 april 2024: 272 mkr (3%)
Utveckling 2023, mkr Omsättning 5 450, EBIT: 114

2011 tog entreprenörerna bakom nätbokhandlaren Adlibris över Familjeapoteket vilket utgjorde grunden för Apotea som lanserades ett år senare. Sedan dess har bolaget levererat såväl lönsamhet som kraftig tillväxt och omsätter nu närmare SEK 5,5 miljarder. Bolaget levererar ett fullt apotekssortiment – receptbelagda och receptfria produkter – från logistikcentret i Morgongåva till hela Sverige, med leverans sju dagar i veckan, samma eller nästföljande dag. Apotea bedriver även sedan 2022 apoteksverksamhet i Norge genom dotterbolaget Apotera.

Creades investerade i Apotea under 2017 men har följt och imponerats av Apotea och dess ledning under en längre tid. Bolaget uppfyller alla de kriterier vi letar efter i våra investeringar – En disruptiv affärsmodell med mycket starkt kundfokus under ledning av ett bevisat framgångsrikt grundarteam. Fokus har under 2023 legat på fortsatt stora investeringar i automatiseringar vilka vi börjat se tydliga effekter av. Under inledningen av 2024 togs även första spadtaget för bolaget andra logistikcenter i Varberg. Tillväxten och lönsamheten har under året stärkts och Creades syn är att bolaget nu kommit en bra bit på vägen i nästa steg att uppnå bolagets långsiktiga mål – att bli Sveriges och därmed Nordens största apotek.

Viktiga händelser 2023

  • Ökad tillväxt och marginal efter utbyggd automation i bolagets logistikcenter i Morgongåva.
  • Tydliga effekter av ökad grad av automatisering och förberedelser för nytt logistikcenter i Varberg
  • Apotea erhöll många fina utmärkelser under året, bland annat Prisjakts Årets Butik inom Hälsa