Apotea

Sveriges första fullskaliga apotek som inte har någon fysisk butik utan bara finns på nätet.

Apotea.se är Sveriges ledande fullsorterade apotek som bara finns på nätet. Apotea.se har det största sortimentet, över 20 000 receptfria varor och 15 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur, och de lägsta priserna. Bolaget erbjuder snabba leveranser och rådgivning via mail, chatt och telefon. Apotea har förutom starkt kundfokus även ett uttalat fokus på hållbarhet och har vunnit många utmärkelser för detta.

Besök Apoteas hemsida

Creades innehav i Apotea:
Creades ägarandel 5 %
Värde i Creades (andel av Creades substansvärde) 31 december 2022: 301 mkr (3%)
Utveckling 2021, mkr Omsättning 4 580, EBIT: 134

2011 tog entreprenörerna bakom nätbokhandlaren Adlibris över Familjeapoteket vilket utgjorde grunden för Apotea som lanserades ett år senare. Sedan dess har bolaget levererat såväl lönsamhet som kraftig tillväxt och omsätter nu ca 4,5 miljarder kronor. Bolaget levererar ett fullt apotekssortiment – receptbelagda och receptfria produkter – från logistikcentret i Morgongåva till hela Sverige, med leverans sju dagar i veckan, samma eller nästföljande dag.

Creades investerade i Apotea under 2017 men har följt och imponerats av Apotea och dess ledning under en längre tid. Bolaget uppfyller alla de kriterier vi letar efter i våra investeringar – En disruptiv affärsmodell med mycket starkt kundfokus under ledning av ett bevisat framgångsrikt grundarteam. 2021 var ett konsolideringsår efter det turbulenta pandemiåret 2020 med lägre tillväxt och lönsamhet som följd. Fokus har legat på automatisering och rekrytering för att komma ikapp de senaste årens höga tillväxt och vi tror att Apotea kommer att gynnas även långsiktigt av pandemin då fler har upptäckt hur smidigt det är att köpa apoteksprodukter online samt att bolaget tillhandahåller produkter som är nödvändiga oavsett konjunktur. Vi ser fortsatt fram emot att få vara med och bidra till bolagets fortsatta utveckling.

Viktiga händelser 2021

  • Konsolideringsår efter pandemiåret 2020 med svagare tillväxt och lägre marginal som följd
  • Ökat fokus på att automatisera i logistikcentret i Morgongåva
  • Apotea erhöll många fina utmärkelser, bland annat Prisjakts Årets Butik inom Hälsa, Sveriges mest hållbara e-handel av Sustainable Brand Index för andra året i rad samt utsågs till Sveriges mest hållbara e-handel i PostNords konsumentundersökning
  • Första e-handeln i Sverige som fått sina klimatmål godkända av Science Based Targets (SBT)