Apotea

Sveriges första fullskaliga apotek som inte har någon fysisk butik utan bara finns på nätet.

Apotea.se är Sveriges ledande fullsorterade apotek som bara finns på nätet. Apotea.se har det största sortimentet, över 27 000 receptfria varor och 18 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur, och en marknadsledande prisnivå. Bolaget erbjuder snabba leveranser och rådgivning via mail, chatt och telefon. Apotea har förutom starkt kundfokus även ett uttalat fokus på hållbarhet och har vunnit många utmärkelser för detta.

Besök Apoteas hemsida

Creades innehav i Apotea:
Creades ägarandel 5 %
Värde i Creades (andel av Creades substansvärde) 31 oktober 2023: 200 mkr (3%)
Utveckling 2022, mkr Omsättning 4 883, EBIT: 48

2011 tog entreprenörerna bakom nätbokhandlaren Adlibris över Familjeapoteket vilket utgjorde grunden för Apotea som lanserades ett år senare. Sedan dess har bolaget levererat såväl lönsamhet som kraftig tillväxt och omsätter nu ca 4,5 miljarder kronor. Bolaget levererar ett fullt apotekssortiment – receptbelagda och receptfria produkter – från logistikcentret i Morgongåva till hela Sverige, med leverans sju dagar i veckan, samma eller nästföljande dag.

Creades investerade i Apotea under 2017 men har följt och imponerats av Apotea och dess ledning under en längre tid. Bolaget uppfyller alla de kriterier vi letar efter i våra investeringar – En disruptiv affärsmodell med mycket starkt kundfokus under ledning av ett bevisat framgångsrikt grundarteam. 2021 var ett konsolideringsår efter det turbulenta pandemiåret 2020 med lägre tillväxt och lönsamhet som följd. Fokus har legat på automatisering och rekrytering för att komma ikapp de senaste årens höga tillväxt och vi tror att Apotea kommer att gynnas även långsiktigt av pandemin då fler har upptäckt hur smidigt det är att köpa apoteksprodukter online samt att bolaget tillhandahåller produkter som är nödvändiga oavsett konjunktur. Vi ser fortsatt fram emot att få vara med och bidra till bolagets fortsatta utveckling.

Viktiga händelser 2022

  • Fortsatt konsolidering efter pandemiåren
  • Fokus på att automatisera i logistikcentret i Morgongåva och förberedelser för nytt lager i Varberg
  • Investeringar i mindre e-apoteksaktörer i Norge respektive Finland ger fotfäste i Norden
  • Apotea erhöll många fina utmärkelser under året, bland annat Prisjakts Årets Butik inom Skönhet & Hälsa samt Årets medvetna butik och Pricerunners Hållbarhetspris