Inet

Datorer, komponenter och datortillbehör för dedikerade användare

Inet är en av Sveriges ledande återförsäljare av datorer, komponenter och datortillbehör. Bolaget riktar sig främst till gaming- och teknikentusiaster och målsättningen är att alltid vara först med det senaste i kombination med att leverera den bästa kundupplevelsen i alla kanaler. 80 procent av varuförsäljningen kommer från e-handel.

Besök Inets hemsida

Creades innehav i Inet:
Creades ägarandel 69 %
Värde i Creades (andel av Creades substansvärde) 31 december 2022: 227 mkr (3%)
Utveckling 2021, mkr Omsättning: 1 495, EBIT: 95

Inet har sedan 2000 expanderat från en butik i Göteborg till att idag omsätta ca SEK 1 500 mn via e-handel (cirka 80 procent) och fysiska butiker i Göteborg, Stockholm och Malmö. Under 2021 hade Inet fortsatt en stark försäljningstillväxt och stärkt marginal. Den ökande vinsten drevs framförallt av den högre försäljningsvolymen och en högre bruttomarginal då varutillgången varit begränsad till följd av pandemin och komponentbrist. Inför 2022 är vi ödmjuka inför tuffa jämförelsetal och att vi går mot en normalisering efter pandemi och utbudsbrist. Detta i kombination med att kostnaderna ökar för att komma ikapp de senaste årens starka tillväxt gör att marginalen förväntas sjunka. Inets framgångsrecept är att ge sina kunder ett noga utvalt sortiment, snabba leveranser, oöverträffad service och hög produktkännedom.

Bolagets starka kundfokus har belönats genom att Inet återkommande utses som vinnare i oberoende utvärderingar och omröstningar. Tillväxten sker framförallt på webben men stöds av den fysiska närvaron och mötet med kunden. Potential att öka kännedomen om bolaget, bredda till fler kategorier inom nisch/entusiastsegment, utveckla egna varumärket Taurus och öka försäljningen till företag.

Viktiga händelser 2021

  • Stark tillväxt i kombination med en förhöjd marginal i spåren av pandemin och global komponentbrist
  • Fortsatt fokus på egna videos och livestreaming med ambition att bli Sveriges största teknikinfluencer
  • Inet vann den åtråvärda huvudutmärkelsen Årets Butik som utses av Prisjakts användare. Utöver huvudpriset vann Inet även kategorierna Årets Onlinevaruhus, Årets butik inom Datorer och tillbehör samt Årets Butik inom Mobiler. Inet vann även Pricerunners Årets e-handlare Datorprodukter samt Sweclockers utmärkelse Årets Datorbutik