Klarna

Friktionslösa betalningslösningar på internet

Klarna erbjuder säkra och smidiga betallösningar till över 15 000 e-butiker och över 7 miljoner kunder. Klarna är ett av Europas snabbast växande företag.

Klarna grundades 2005 med idén att skapa en problemfri betalningslösning som skulle tillåta köpare och säljare att interagera enkelt och tryggt vid handel på nätet. Creades, via Öresund, fick chansen att vara med tidigt på resan och investerade i bolaget 2007. Creades har minskat sitt innehav under åren i takt med att globala investerare tagit över stafettpinnen och avyttrade de sista aktierna våren 2014. Denna investering om 29,7 Mkr gav en total avkastning om 946,3 Mkr, motsvarande 32 ggr investerat kapital. Creades pro-rata andel av detta motsvarar en investering om 12,2 Mkr med en avkastning om 391,2 Mkr.

Creades ordförande Sven Hagströmer kommenterar: ”När vi investerade i Klarna 2007 omsatte bolaget 30 Mkr, 2013 översteg omsättningen 1,5 miljarder kr, och bolaget har till skillnad från många andra snabbväxande företag gjort vinst varje år. Klarna har under den här tiden utvecklats från ett litet lokalt företag till att redan före det aviserade förvärvet av tyska SOFORT vara en internationell koncern med verksamhet i åtta länder med 900 anställda och 13 miljoner slutkonsumenter som har genomfört över 80 miljoner transaktioner. 2012 uppgick transaktionsvolymen till 1,8 miljarder euro. Med förvärvet kommer dessa siffror bli än mer imponerande.

De vi har att tacka för denna fantastiska entreprenörsresa är framför allt bolagets grundartrio, Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson, men hela personalen på Klarna har imponerat i sin professionalism och exekveringsförmåga. Klarnas grundare har visat att man som handlingskraftig entreprenör i Sverige fortfarande kan bygga fantastiska, lönsamma företag med start från noll.”

Creades tidigare VD Stefan Charette kommenterar: ”Vi har haft en fantastisk resa med Klarna, och en investering som ger 32 ggr investerat kapital är svårslaget. Att vi nu avyttrar våra aktier beror inte på att vi inte längre tror på Klarna, bolaget ser ut att gå en fortsatt ljus framtid till mötes. Vårt successivt minskade ägande har dock medfört att Creades roll i företaget förändrats. Vi har en vilja att vara aktiva ägare i de företag vi investerar i, och denna avyttring skall ses i ljuset av detta. Vi önskar bolaget all lycka i framtiden.” Innehavet i Klarna avyttrades under 2014.